ASID BOLEH MENGANCAM KESIHATAN!!!
Adakah minuman & makanan anda berasid @ beralkali???
pH:7 - neutral
pH 7 kebawah: berasid
pH 7 keatas: beralkali
Jom teliti tahap asid & alkali di dalam makanan harian kita....
Kenapa asid punca penyakit:
- PH adalah satu ukuran untuk menentukan tahap keasidan atau kealkalian sesuatu bahan. Air mempunyai pH yang natural iaitu tidak berasid atau beralkali.
- Majoriti minuman manis atau bergas mengandungi asid. Minuman berjus, gula, daging dan roti akan menjadi berasid apabila dihadam oleh badan.
- Majoriti sayur-sayuran mengandungi alkali yang tinggi apabila dihadam.
Mengapa bacaan asid atau alkali ini penting??
Ia penting kerana semua makanan yang kita ambil mesti mempunyai bacaan pH yang sama dengan pH darah kita iaitu 7.365!
Apa akan jadi jika kita makan sesuatu yang berasid??
Badan kita terpaksa meneutralkan pH makanan itu supaya menjadi 7.365 dengan cara mengambil mineral daripada otot-otot serta tulang kita.
Adakah ini tidak elok??
YA!
Ini akan mengakibatkan:
- Otot-otot kekurangan mineral & akan timbul rasa sakit.
- Tulang akan menjadi lemah dan mengakibatkan penyakit OSTEOPOROSIS
- Sendi-sendi akan menjadi kaku & bengkak
- Degupan jantung yang tak sekata (ARRHYTHMIA)
- Otak tidak dapat berfungsi dengan baik dan menjejaskan tahap pemikiran & mood.
- Seluruh fungsi badan akan terganggu!!
Ini juga punca asid di dalam badan!!
Pencemaran
Tekanan
Kurang Bersenam
Pemakanan tidak seimbang
Jalan penyelesaiannya...
Kita tidak mampu untuk mengelak dari mengambil semua makanan berasid tersebut.
Apa yang kita perlu dan mampu buat adalah:
Mengambil minuman beralkali dengan secukupnya!
Air yang dimaksudkan ialah air mineral tanpa sebarang perasa atau pewarna tambahan. Kuantiti yang disarankan adalah sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.
No comments:
Post a Comment